Olej Shea – płynne złoto owocu karite dla aksamitnie miękkiej skóry
Nazwa INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) Oil
Typowe obszary upraw: pas shea w Afryce Subsaharyjskiej
Właściwości: Olej shea ma działanie natłuszczające i koi skórę, nie zatykając porów.
Olej shea to prawdziwy multitalent w kosmetykach naturalnych. Co zawiera ten cenny olej, jak działa na skórę i dlaczego jest odpowiedni nawet dla skóry wrażliwej i zanieczyszczonej? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz tutaj.
Olej shea – płynne złoto owocu karite
Olej shea, podobnie jak masło shea, pozyskiwany jest z pestek owoców drzewa shea (Vitellaria paradoxa) – jednak metodą tłoczenia na zimno, a nie tradycyjnym procesem tłuczenia i gotowania. Efektem jest lekki, płynny olejek pielęgnacyjny bogaty w kwas oleinowy i kwas stearynowy. Te kwasy tłuszczowe sprawiają, że olej shea jest składnikiem wyjątkowo dobrze tolerowanym przez skórę i niezwykle wszechstronnym w zastosowaniu.
Jak olej shea działa na skórę
Olej shea zawiera wysokie stężenie kwasu oleinowego i kwasu stearynowego. Kwas oleinowy zapewnia doskonałe wchłanianie, natomiast kwas stearynowy – dzięki swoim właściwościom stabilizującym – wspiera wzmacnianie bariery hydrolipidowej skóry. Ponadto olej shea – podobnie jak masło shea – zawiera witaminę E (tokoferol), która działa jako przeciwutleniacz i może chronić skórę przed stresem oksydacyjnym. Badania naukowe wykazują również, że składniki aktywne owocu shea mają właściwości zatrzymujące wilgoć – co jest szczególnie cenne dla skóry suchej, zmęczonej lub wrażliwej.